Kommunikációs stratégiák: kire figyelj?

Kipróbáltad az előző „plasztikai” módszert?

Könnyen megy?

Ha igen, ezt a részt kihagyhatod.

Ha még úgy érzed szükséges fejlődnöd, akkor íme még egy kis segítség.

kép36

 

Mivel mindenki egy adott családi kultúrkörbe születik bele és nő fel, az mélyen belevésődik a tudatalattijába.

Amennyiben körülötted kevesen, vagy szinte senki nem használja az „előremutató” beszélgetési módszert, akkor nagy valószínűséggel minden intelligenciád latba kell vetned, hogy előbb vagy utóbb, de csípőből menjen.

Viszont most felkészülhetsz!!!!

Nyugi, nem előre megírt monológokról van szó. Nem vagyok ezek híve.
A magolásra szánt agyi kapacitásod hagyd meg a tudományos tézisek, az idegen szavak és a munkahelyi szabályzatok számára. Ott nagyobb szükséged van rá.
Ez egy kreatív technika!

 

Gondold végig, melyik a leginkább kardinális problémád, amelyet kizárólag kommunikációs úton tudsz megoldani, de eddig nem sikerült.

kép37
Ezek legtöbbször személyekkel folytatott viták, konfliktusok, nézeteltérések.
Érintett lehet benne: a párod, szüleitek, barátok, rokonok, vagy valamelyik szolgáltatód, stb.( Sajnos az esküvői költségvetés ilyen módszerrel nem bővíthető… )

 

  1. Szánj egy kis időt annak a végig gondolására, hogyan tudnád   más szavakkal megfogalmazni a problémát. Akár le is írhatod az ötleteid. (jól alkalmazható itt is az „ötletroham” módszere)
  2. Ez segít lecsillapítani az indulatodat, mivel az érző agyi féltekéd helyett a logikus gondolkodásért felelős, analizáló bal agyféltekédre lesz szükséged hozzá.
  3. Több variációt is kitalálhatsz. Ha le is írtad ezeket, olvasd fel magadnak hangosan. Némelyik vicces, másik fellengzős, vagy éppen túl komoly lesz a te szádból. De a sok variáció közül meg fogod találni azt a szóhasználatot, ami a leginkább illik hozzád. Amelyik a leginkább téged tükröz.
  4. Ez a fajta „előkészület” lehetővé teszi, hogy „éles bevetéskor” már ne csak magaddal – azaz a megfogalmazással – legyél elfoglalva, hanem a másik félre is koncentrálhass. Hogy ne csak halld, amit mond, hanem meg is értsd! ( az Avatarban erre mondták: „Látlak Téged!” )
    Hidd el, hogy a megoldás szempontjából, ez egy cseppet sem mellékes. Ez által jelentősen lecsökken az esélye annak, hogy „elbeszéljetek” egymás mellett.

 

kép38

  1. Mivel a végig gondolás által kissé el is távolodsz a szituációtól, messzebbről jobban fogod látni a problémád valódi „méretét” .
    Vannak, akik mire kitalálnak 4-5 féle „elmondási módot”, arra jönnek rá, hogy nem is olyan nagy a baj, mint azt az elején hitték.
  2. Végül feltétlenül vesd be a kommunikáció nagyágyúját: a Ha ezzel fűszerezed a mondandód, elveszi az „élét” az egésznek, oldja a feszültséget minden érintettben. Mégis elmondhatod, ami a lelked nyomja. Azonban ezt nehéz előre „kitalálni”. Valakinek vagy van humora , vagy…….megoldja e nélkül.

 

Azonban nem kell rögtön élesben is lejátszanod a szituációt, hacsak nem égető a helyzet.
Nem kell holnap csak azért feltenned egy-egy kérdést, mert ma megfogalmaztad.

Lehet, hogy holnap az a téma már nem is lesz annyira fontos.

Viszont, ha végig csinálod ezt a gyakorlatot, már MA biztosan jobbat alszol.

kép40

Vélemény, hozzászólás?