Droid vagy? Vagy Menyasszony?

Hagysz időt a lelkednek egy kis „wellnessre”, vagy csak teszed a dolgod, mint egy robot?

  1. Feladat: pipa
  2. Feladat: pipa
  3. Feladat: pipa………. majd lassan te is pipa leszel.

A személyiség fejlődése – bár nem kifejezetten szeretem ezt a megfogalmazást – alakulása, változása – soha nem „ad hoc” jelleggel történik.

Nincs olyan, hogy ma ezt elolvastam, meghallgattam és holnaptól automatikusan jobb /más ember leszek.

Annál is inkább, mert az a bizonyos kis ördög / = rutin, megszokás / a lelked mélyén, azon fog munkálkodni, hogy visszaterelgessen téged a jól megszokott, kiszámítható megoldásaidhoz, mert az mindig energiatakarékos üzemmódot jelent a szervezeted számára. Tehát alig kell erőfeszítéseket tenned. Na,, így „gondolkodik” egy robot is….

 

kép7
Az új, a valami más beépítése az életedbe, a személyiségedbe, mindig is energiaigényes tevékenység.

Na, de visszatérve az eredeti kérdéshez, IGEN, jutni kell időnek a lelki wellnessre. Kikapcsolódásra és fejlődésre egyaránt!

 

Ja, hogy mikor?

Nos, nézzük csak: mindig, folyamatosan, szinte észrevétlenül.
Lényünk általában állandó és lassú fejlődésben van. Egészen addig, amíg egy krízis drasztikus változásra nem készteti.
pl. Képzelj csak el egy síkságon csordogáló folyót. Méltóságteljesen kanyarog, épít        és pusztít. De ha egy meredek partot ér, mindent elsöprő zuhatagként hullik rá.

Ezzel a metaforával élve a mindennapjaid a síkvízi folyó, az esküvő pedig a zuhatag.

A legváratlanabb, legkiszámíthatatlanabb pillanatokban fogod magad a vízesés szélén találni. Ott, ahonnan nem nagyon van visszaút. Hacsak…..

kép8

Ha nincs egy erős kéz /párod, szülő, barát/, ami megtartson, elementáris erővel fogsz lezuhanni a változás zuhatagán.

Ha eléggé fel vagy készülve: intenzív, de kiszámítható lesz az érkezésed és minden bizonnyal a lehető legkisebb „sérüléssel” éred el a mélységet.

Ha nem, akkor igen komoly megrázkódtatások érhetnek. Akár több is.
Egy lelkileg fáradt, sokszor igen is meggyötört ara számára szinte lehetetlen, hogy épségben „éljen túl„ egy mentális szakadékot. A droid üzemmód alkalmi kiiktatása nélkül,

konfliktusok, veszekedések rémálmok és átsírt éjszakák várnak, a boldog készülődés helyett.
Isten ments, hogy riogassalak. Távol áll tőlem.

Csak 15 év alatt több százszor láttam már olyan esküvői helyzeteket, amelyek kimenetele előre borítékolható volt. Pedig kicsi türelemmel, odafigyeléssel és olykor önuralommal még élvezni is lehetett volna a „csobbanást”.

De ehhez kell a lelki wellness! Kell a droid üzemmód kikapcsolása! Egyébként nem leszel mentálisan abban az állapotban, hogy azt a számtalan változást kezelni tudd, amivel találkozni fogsz az elkövetkező hónapokban.

kép9

 

Mi az, amit tehetsz ?

–     Néha vedd le az „esküvőnk lesz” lemezt a lemezjátszóról. (elnézést: nyomd meg az         OFF gombot az iPhonodon……. )

  • Fogadd el, hogy csak a változás állandó. És az esküvői forgatagban nemcsak Te, hanem valamennyi résztvevő folyamatosan alakul, változik. Így, amit tegnap mondtál, tettél, holnap már egy teljesen más reakciót fog kiváltani belőlük is.
  • Az esküvői oldalak folyamatos olvasása és a szaklapok bújása közé iktass be egy kis kocogást, tornát, vagy relaxációt.

Így, ha tényleg egy krízis (szakadék) szélére sodródsz, legalább ne legyél túlhajszolt.
Tudatos lelki felkészüléssel (tanulás + lazítás), szinte „művészi” ugrásokat lehet végrehajtani akár a legmagasabb és legfélelmetesebb zuhatag széléről is.

Olyat, amelyet a kívülállók csodálnak, Te pedig, mint résztvevő akár még élvezettel is hajtasz végre, mivel mentálisan és fizikálisan is megfelelő állapotban voltál.
De ehhez a bravúrhoz emberként kell létezned. Aki lehet fáradt, lehet ideges, lehet szomorú és lehet néha még „balfék” is……
Mert ezekre csak egy menyasszony képes, egy droid nem.
Az esküvőt is csak egy menyasszony tudja élvezni és megélni, egy droid nem….
Ezért nem házasodnak a robotok.

kép10

 

Vélemény, hozzászólás?