Mi az, ami igazán számít?

Ez hosszú menet lesz!

Az esküvői forgatagba nagyon könnyű beleveszni.
Új emberek, új helyzetek, határidők, szerződések, költségvetés, ruhapróba, táncpróba….
Zsong már a fejed?
Nem is csoda.

Cseppet sem egyszerű olykor rangsorolni, dönteni, szelektálni az éppen aktuális feladatok közül. Végtére is csak kevés menyasszony ért az esküvőkhöz. / Megjegyzem: eleinte. Sokan közületek igazi profik lesznek, mire eljön a nagy nap/

A néha nehezen viselhető lelki nyomás, a stressz miatt, a privát életben is könnyen előadódhat, hogy rossz döntést hozunk. Hát még a készülődés időszakában. Van ilyen.

De mi szükséges ahhoz, hogy a legtöbb alkalommal hozd meg a jó, vagy akár a lehető legjobb döntést?

El sem hiszed, milyen kevés kell hozzá. Csakhogy ezt a „keveset” korán kell megtenned.

  • Nincs ugyanis abszolút jó vagy rossz döntés.
  • Nincs olyan válasz, ami mindenkinek egyformán felel meg.
  • Van viszont olyan döntés, amivel a lehető legkevésbé sérülnek mások, úgy hogy mindemellett Te/Ti viszont a lehető legjobban érzitek magatokat. Ami neked/ nektek a lehető legnagyobb boldogságot hozza el.

Boldog ugyanis csak akkor lehetsz/ lehettek a döntések után,hogy ha az a döntés, abban a szituációban, és időpillanatban a leginkább összeegyeztethető az a saját értékrendszereddel /értékrendszeretekkel.

Ja, hogy egy értékrendszer mentén kell meghozni a döntéseket? – kérdezheted – Igen! Szóltam, hogy nem lesz egyszerű! Legfőképp bátorság kell hozzá.

Lépései:

  1. Vedd számba azokat az értékeket, amelyek mentén a mindennapjaidat is éled.

Ugyanis, az alap személyiségjegyeid a házassággal sem fognak megváltozni. Csak némelyik felerősödik, míg mások háttérbe szorulnak.
pl. Azt szokták mondani, hogy a lottó nyereménytől, a hatalomtól sem leszel más ember valaki, csak felerősödnek az addig elfojtott személyiségjegyei.

Ilyen emberi értékek pl. :a biztonság, önkontroll, türelem, boldogság, profizmus, pontosság, kreativitás, szabadság, megbízhatóság, szeretet és még sorolhatnám.

Legyen egy papírod pl. a sminkes tükröd mellett, ahova ezeket akár napokon keresztül gyűjtheted.   / Mivel több ilyen gyakorlatról esik szó a bejegyzéseimben, azért szoktam javasolni az esküvős füzetet. Azt könnyebb nem elrakni, vagy nem elveszíteni. Ráadásul minden egy helyen van benne. Akik megcsinálták, azok szerint praktikus. Használhatsz elektronikus noteszt is, lényegesen modernebb. Csak szerintem a kézírás alkalmával, van valami „mágikus” összeköttetés jön létre az elménk és a kezünk között. Amitől egy füzet bejegyzései személyesebbek, mint egy netebook betűi. Természetesen a Tied lesz, tehát a Te döntésed ez is./

2, Amikor min. 40 db-ot felírtál /segíthet a net is/, válaszd ki a top 10-et. (húzd alá, karikázd be)

3, A top 10 értékedet az életedben, állítsd fontossági – prioritási sorrendbe. (számozd be őket )
4, Írd fel egy kicsi papírlapra, és hord magadnál a listád.
5, Amikor döntési kényszerben vagy, csak vedd elő.

 

A leghatékonyabb, ha a párod is elkészíti a saját értékrend listát. Lehet nem lesz könnyű dolgod Vele, de szépen lassan, esti beszélgetések alatt „kiszedheted” belőle: neki mi és milyen sorrendben fontos . Amikor Ő is elkészítette a sajátját – vagy Te az övét (kicsit abszurd, de a semminél jobb….. ), akkor vessétek össze a kettőt ( akár vitassátok is meg ) , és alkossátok meg a közös listátokat.
Nézzünk egy klasszikus példát:
Éva                                                                 Ádám
1, Család ( szeretet )                                                 1, Anyagi biztonság
2, Anyagi biztonság                                                  2, Munka
3, Munka                                                                   3, Család ( szeretet )

Igyekeztem egy nemekre általában jellemző, sztereotíp, de átlátható listát felírni. Egyik oszlop sem jobb, vagy rosszabb mint a másik. Csak más, még akkor is ha ugyan azokat az elemeket tartalmazza. Viszont elég sok konfliktusra ad lehetőséget, éppen a sorrend miatt.
pl. Ádám mindig dolgozik, hogy a számára fontos anyagi biztonságot megteremtse Évának. Ezért gyakran előfordul, hogy nem ér haza a családi eseményekre.
Éva viszont inkább azt szeretné, ha hazaérne , mivel neki az az elsődleges. Még azon az áron is   ezt szeretné, ha kevésbé lenne a közös jövőjük anyagi bázisa biztosított.

Kubota-boxer-009
Ültessük át mindezt esküvői példára: a mikor pl. a szolgáltatók között kell dönteni.
Éva                                                                 Ádám
1, Jó szakember ( leellenőrizhető )                                 1, A szolgáltatás ára
2, Szimpatikus                                                                  2, Jó szakember
( Némelyikkel egész este együtt lesztek! )                      ( Ő már le is ellenőrizte, 2 x is ! )
3, A szolgáltatás ára                                                        3, Szimpatikus
Szerintem magyarázatra semmi szükség. A konfliktus lehetőségek adottak, és be is fognak következni a legtöbb hasonló esetben, főleg ha a családjaitok még egy kicsit „ be is segítenek”
/ Nagyon sok esetben szembesülök a párokon keresztül, az egyes családok igen eltérő értékrendszerével. Ezek mind- mind tanult minták, amelyeket akár generációkon át adtak tovább egymásnak az emberek. Nem egyszer olyan „értékeket” átörökítve, amelyekkel a fiatalabbak már nem akartak, és nem is tudtak azonosulni. Ezek a lényegi különbözőségek pedig mind –mind a jegyeseken csapódnak le , ők az ütköző felület, ha úgy tetszik a ringben a két bokszjátékos.
Higgyétek el, a közös listátok nélkül, kiütésig is képesek egyes szülők játszatni a meccset. A „KO” viszont ez esetben, nem a sikeres zárása a „mérkőzésnek”….. )

Ha viszont sikerül egy közös toplistát összeállítanotok – ha csak mód van rá, akkor a családjaitok nélkül – , akkor azon értékrendszer alapján haladva lényegesen könnyebb lesz olyan döntést hoznotok, ami összhangban van a saját személyiségetekkel.
Ehhez össze kell dolgoznotok, konszenzusra kell jutnotok. De az sem árt, ha hallottatok már az asszertív kommunikációról / ld. egy későbbi bejegyzés /, és alkalmazni is tudjátok.
Sokan már a közös lista megalkotásától is boldogabbnak, kiegyensúlyozottnak érzik magukat, mivel támpontot, biztonságot ad az elkövetkező életükhöz. De az is nagyon fontos, hogy a saját közös döntésük volt, nem pedig egy külső kényszer hatására állították fel a sorrendet.

Kubota-boxer-006
Ha ezt már az esküvő tervezésénél, korán megteszitek, és természetesen tartjátok is magatokat hozzá, valahogy gördülékenyebben fognak menni a dolgok.
Kicsit olyan ez, mint egy előre megírt bevásárló lista. Lehet, hogy menet közben eszetekbe jut még valami, de az igazán fontos dolgokat nem fogjátok elfelejteni.
Mindez azért, mert pontosan tudjátok, hogy mi kell és mi nem, mi az ami igazán számít és mi az ami nem.

Vélemény, hozzászólás?